Biografie

Eva

Eva van den Dool (1980) is op negenjarige leeftijd begonnen met pianolessen bij Elizabeth Reindersma aan de muziekschool in Zutphen. In 1999 vervolgde zij haar lessen bij Frank Fahner in Eefde, waar zij zich voorbereidde of het conservatorium. In 2001 werd ze toegelaten tot de opleiding piano klassiek aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Zij kreeg tijdens haar bachelor studie les van Nelleke Geesink en Sepp Grotenhuis. Eva volgde masterclasses bij o.a. Igor Roma, Ronald Brautigam, Jean-Philippe Collard, Muza Rubackyte, Moshe Hammer, Nobuko Imai, het Matangi Kwartet, het Calefax Rietkwintet en Leonid Sjoekaev.

In 2005 studeerde zij af en werd zij tevens toegelaten tot de Messiaen Academie in Zwolle voor een tweede fase studie (master), met als specialisatie kamermuziek. Daar volgde zij lessen bij Frank van de Laar, als ook bij Sepp Grotenhuis, Sebastiaan Oosthout en Frank Peters. In 2007 studeerde zij af met een uitvoering van het vijfde pianoconcert van Saint-Saëns, met orkest. Vooraf bracht ze kamermuziek werken, met klarinet en met marimba, ten gehore. Zij stelde zelf, speciaal voor de gelegenheid, het orkest samen van mede muziekstudenten en professionals. De dirigent was Arbër Dhomi.

 

Kamermuziek

Al tijdens haar studietijd ontstonden er bijzondere samenwerkingsverbanden tussen Eva en andere musici. Met percussionist en marimba speler Christiaan Saris gaf zij vele succesvolle concerten en voerden zij speciaal voor hen gecomponeerde werken uit. Ook ontstond Trio Verano, met cello en viool, waarmee ze nu nog steeds concerten geeft. Met de internationaal geroemde mandolinist Sebastiaan de Grebber vormt zij het Mandoline Piano Duo. Zij treden regelmatig op in binnen- en buitenland en werken momenteel ook in trio verband samen met Ferdinand Binnendijk (mandoline en mandoloncello).

Tot 2014 was Eva als correpetitor werkzaam aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Zij begeleidde de violisten en cellisten van de Jong Talent Klas en de Vooropleiding.

Ook het ad hoc begeleiden van verschillende musici, amateur en professioneel, is iets wat Eva veelvuldig doet. Ze heeft ruime ervaring met het begeleiden van zangers en zangeressen, blazers, strijkers, percussionisten, gitaristen en mandolinisten.

 

Concoursen & concerten

Eva heeft deelgenomen aan diverse concoursen in binnen- en buitenland, zoals het Prinses Christina Concours, het Young Pianist Foundation Pianoconcours, het Stichting Jong Muziektalent Nederland Pianoconcours en het Raffaele Calace Concorso in Italië.

Tegenwoordig begeleidt zij jong talent bij deelname aan concoursen, zoals het Benelux Fluitconcours, het Van Wely Vioolconcours en het Prinses Christina Concours.

In april 2011 won Ferdinand Binnendijk met Eva als begeleidster tijdens de nationale finale van het Prinses Christina Concours de eerste prijs in zijn categorie. In 2013 begeleidde zij (regio-)finalisten Irene Mesu (viool) en Deborah Witteveen (saxofoon) tijdens het Prinses Christinaconcours en violisten Irene Mesu en Annefloor Plantinga tijdens de voorronde en halve finale het Van Wely Vioolconcours.

Eva geeft regelmatig concerten door het hele land en in het buitenland, veelal in kamermuziekverband. Zie de agenda voor actuele informatie.