Biografie

Eva van den Dool

Eva van den Dool (1980) is op negenjarige leeftijd begonnen met pianolessen bij Elizabeth Reindersma aan de muziekschool in Zutphen. In 1999 vervolgde zij haar lessen bij privé docent Frank Fahner in Eefde, waar zij zich voorbereidde of het conservatorium. In 2001 deed zij toelating voor het eerste jaar piano klassiek aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle en ze werd vol lof toegelaten. Zij kreeg een half jaar les van Nelleke Geesink en gedurende de rest van haar studie van Sepp Grotenhuis. Eva volgde masterclasses bij o.a. Igor Roma, Ronald Brautigam, Jean-Philippe Collard, Muza Rubackyte, Moshe Hammer, Nobuko Imai, het Matangi Kwartet, het Calefax Rietkwintet en Leonid Sjoekaev.

In 2005 studeerde zij af en werd zij tevens toegelaten tot de Messiaen Academie in Zwolle voor een tweede fase studie, met als specialisatie kamermuziek. Daar volgde zij lessen bij Frank van de Laar, Sepp Grotenhuis, Sebastiaan Oosthout en Frank Peters. In 2007 studeerde zij af door het geven van een avondvullend concert in Schouwburg Odeon. Ze speelde twee kamermuziekstukken, met klarinet en met marimba. Zij stelde ook speciaal voor de gelegenheid een orkest van muziekstudenten en professionals samen, o.l.v. professioneel dirigent Arbër Dhomi, om het 5e pianoconcert van Saint-Saëns uit te voeren. Het optreden werd gewaardeerd met een 8.5.

 

Kamermuziek

Al tijdens haar eerste fase studie ontstonden er bijzondere samenwerkingsverbanden tussen Eva en andere musici. Met percussionist en marimbist Christiaan Saris gaf zij vele succesvolle concerten en voerde zij de voor haar geschreven ‘Sonata Colloquia’van John Craton uit. In haar eerste studiejaar ontstond Trio Verano, met celliste Ilsje Merk en violiste Elske van der Mede-Krijnen, waarmee ze nu nog steeds concerten geeft. In 2007 vormde zij samen met mandolinist Sebastiaan de Grebber het Mandoline Piano Duo. Zij treden regelmatig op in binnen- en buitenland en werken momenteel aan hun eerste cd.

Sinds 2012 is Eva als correpetitor werkzaam aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Zij begeleidt de violisten en cellisten van de Jong Talent Klas en de Vooropleiding.

Ook het ad hoc begeleiden van verschillende musici, amateur en professioneel, is iets wat Eva veelvuldig doet. Ze heeft ruime ervaring met het begeleiden van zangers en zangeressen, blazers, strijkers, percussionisten, gitaristen en mandolinisten.

 

Concoursen & concerten

Eva heeft deelgenomen aan diverse concoursen in binnen- en buitenland, zoals het Prinses Christina Concours, het Young Pianist Foundation Pianoconcours, het Stichting Jong Muziektalent Nederland Pianoconcours en het Raffaele Calace Concorso in Italië.

Tegenwoordig begeleidt zij jong talent bij deelname aan concoursen, zoals het Benelux Fluitconcours, het Van Wely Vioolconcours en het Prinses Christina Concours.

In april 2011 won Ferdinand Binnendijk met Eva als begeleidster tijdens de nationale finale van het Prinses Christina Concours de eerste prijs in zijn categorie. In 2013 begeleidde zij (regio-)finalisten Irene Mesu (viool) en Deborah Witteveen (saxofoon) tijdens het Prinses Christinaconcours en violisten Irene en Annefloor Plantinga tijdens de voorronde en halve finale het Van Wely Vioolconcours.

Eva geeft regelmatig concerten door het hele land en in het buitenland, veelal in kamermuziekverband. Zie de agenda voor actuele informatie.